CreudeSantJordi      Logo Element festiu patrimonial d'interès nacional 600x160      LOGO425

Aquesta web utilita cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat.

Accepto

Actualitat

20240321 092208 2Un any més, la pastisseria Crosandra col·labora amb les Caramelles del Roser donant-los visibilitat i suport. Cada any, la Crosandra ens obsequia amb les coques i la xocolata que esmorzem abans de començar el tomb del dia de Pasqua i ens regala dues mones que sortegem el dia de Pasqua i el dia de l'Aplec entre les persones que col·laboren amb donatius a les caramelles.

La més remarcable és la mona de xocolata que sortegem per la Pasqua, que és una autèntica obra d'art de xocolata, cada any fruit d'una nova idea sorprenent. Aquest any és la figura d'un caramellaire que té tots els detalls: la podeu anar a veure a la mateixa pastisseria.

Més enllà de l'ajut econòmic que representa, la presència de la mona a la pastisseria és part de l'ambient tan especial de la Pasqua al nostre poble, i fa caliu i ganes de caramelles. Moltes gràcies de tot cor!

20240322 211238IMG 20240322 WA0052Les caramelles hem recuperat darrerament l'ús dels vells bordons infantils que hi havia al nostre local. Aquests bordons els havia portat la canalla que acompanyava les caramelles en el passat, i solien anar engalanats amb flors i cintes de molts colors.

Amb intenció renovada, ara fa dos anys se'ns va acudir que els poguéssin portar les Caramelles Infantils, i l'any passat fins i tot els vam engalanar de nou per que féssin més goig.

Aquest any, finalment, hem fet el pas d'encarregar vint bordons nous amb el propòsit que els puguin lluïr tots els infants que formen les caramelles infantils durant el tram de passant que compartirem a la Pasqua i al concert de l'Aplec. Per fer-ho, hem comptat amb un ajut econòmic de la Farmàcia Comas i també amb la col·laboració de Pintures Solà, que ha fet la seva feina desinteressadament. A tots dos els donem les gràcies per la seva aportació que ha fet realitat el nostre projecte.

Els nous bordons tenen el mateix disseny de tornejat que els bordons que poten els caramellaires que encapçalen cadascuna de les fileres, que són els bordons més antics que tenim, Aquest tornejat estarà decorat amb pa d'or, i la resta del bordó conservarà el color fosc característic però no serà pintat com els actuals sinó tenyit fosc i envernissat, de forma que es veuran les vetes de la fusta. Aquests nous bordons tenen un aspecte molt cuidat i han estat també la prova per restaurar els bordons del cor adult de caramelles de cara a la temporada vinent.

Caramelles 24

Aquesta Pasqua arriba molt d'hora, i les caramelles hem fet molta feina en molt poc temps. Enguany recuperem diverses peces del nostre repertori: Terra Endins, Himne dels caramellaires, 400 anys, Bordó Florit, Som Caramellaires i Cançó del Terrissaire. Són peces amb músiques d'en Santi Riera, en Manel Rodríguez i en David Rodríguez, amb lletres de l'Anton Carrera, la Núria de Dalmases i en Xevi Pona.
 
A més a més, aquest any estrenem la instrumentació que ha creat en Sebastià Bardolet per a una peça tan coneguda i celebrada pels vilatortins com és Rosa Vera. Aquesta sardana, que té motius inspirats en els Goigs del Roser, la va compondre en Manel Balasch i Suñé, té lletra de l’Anton Carrera i la va harmonitzar per a tres veus en Sant Riera. La vam estrenar l'any 1995 i tradicionalment l’hem cantada amb acompanyament de contrabaix i acordió, tot i que l’any 2021 vam poder sentir-ne una versió instrumental per a cobla en el concert “Caramelles a so de cobla”. Enguany, doncs, la interpretació de veu prendrà tot un altre aire gràcies a aquesta nova instrumentació per a instruments de vent.
 
També us volem explicar que, seguint la tendència dels darrers anys, tenim el goig de donar la benvinguda a tres nous cantaires que fan créixer i rejovenir encara més el cor de caramelles, com també ens rejoveneix l'estreta col·laboració amb l'Aula de Música Sant Riera (EMVic) per compartir part del passant de Pasqua i les actuacions del mateix dia de Pasqua i de l'Aplec amb les Caramelles Infantils. Precisament aquest any estem treballant per estrenar nous bordons per a la canalla, un projecte que ha comptat amb el finançament de la Farmàcia Comas i la col·laboració de Pintures Solà, als quals agraïm molt la seva amable aportació. I agraïm igualment a en Xevi Pona que aquest any ens tornarà a fer el cartell i la butlleta commemoratius, a partir d'una imatge seva que inclou cantaires, músics i cistellaires amb una proposta molt plena de color, i als comerços i persones individuals que cada any ens segueixen, ens obsequien amb un refrigeri o contribueixen amb les seves aportacions a que aquesta tradició continuï ben viva.
 
I, amb aquesta embranzida, hem incorporat tres nous membres a la Junta Directiva: són la Montse Valls i en Manel Valls, en representació del col·lectiu de músics, i la Cristina Suñén, en representació del col·lectiu de cistellaires. Els donem la benvinguda i els agraïm que ens ajudin a augmentar la pluralitat de punts de vista dins l'entitat.
 
I no volem acabar sense manifestar novament el nostre dol per la pèrdua de l'Anton Carrera. L'Anton ens ha deixat un cabal de versos que continuarem cantant durant molts anys, i en concret ens deixa escrita la peça "Raó de ser", que esperem poder estrenar l'any entrant.

AntonCarreraAhir 21 de desembre, a la matinada, ens va deixar l'Anton Carrera, poeta i pintor vilatortí molt conegut i estimat a Sant Julià de Vilatorta. Les Caramelles del Roser sentim molt especialment aquesta pèrdua sobtada per la important participació que l'Anton ha tingut en la nostra entitat. L'Anton és autor de de la lletra de 21 de les 50 caramelles del nostre repertori, i assistia puntualment a totes les nostres actuacions, sortides i actes de germanor. Solia acudir també als darrers assaigs abans de Pasqua per sentir com sonava la nova peça, especialment quan n'havia escrit la lletra. Llavors, amb la seva inherent vocació de mestre, ens regalava el comentari sobre el significat i la intenció de les seves paraules -sovint paraules que portavem mesos cantant sense saber-ne ben bé el significat!-.

És molt difícil escriure per a algú com l'Anton, mestre de la paraula. Amb el seu permís tàcit, ens atrevirem a manllevar alguns dels seus versos sense necessitat de rebuscar en la teva extensa obra, ja que els caramellaires tenim la sort de portar-los dins del cor, on no ocupen prestatgeries ni gigabites.

Al poema que has deixat per al calendari vilatortí de 2024, hi dius "Esclaus del temps, tots els humans sofrim l'extrema crueltat de caducar", fent palesos el teu profund respecte i acceptació del fet de la mort. Com dius a "La cançó del bell indret", molts et recordarem "vivint a poc a poc" en les teves passejades pels volts de Sant Julià amb el teu germà Miquel i el teu cosí Pere, i en les tertúlies a la teva taula rodona de can Cuca; i sabem que has "mort sense pressa", i que ho has sabut encaixar amb esportivitat malgrat segur que no haguessis rebutjat estar un temps més entre nosaltres.

També re-aprofitem els teus versos que l'enyorat Josep Fiter va pronunciar en motiu de la pèrdua d'en Sant Riera "Hem tingut mirament per la terra dels avis, per aquells que van ser molt abans que cap altres habitants d'aquest lloc on som ara nosaltres; els seus fets ens han fet mes humils i més savis", i et diem que poques persones ens hauran fet més savis del que tu ens has fet.

Has marxat, però ens has deixat feina: la teva vintidosena caramella. En aquesta lletra reivindiques l'estrena de noves caramelles, aquell "d'any en any, un nou afany" que ja ens ressonava de "Bordó florit"; i ara ho rebles "¿Què fariem si no fossin les estrenes de cada any?" Doncs aquesta anirà per a tu, la nostra "Raó de ser".

En aquest apartat hi trobareu elements, imatges, documents, publicacions i videos testimoni de la seva empremta.

- Història: article que resumeix la història de les Caramelles el Roser de Sant Julià de Vilatorta, amb diverses referències.

- Imatges: reculls d'imatges de diferents èpoques.

- Butlletes: arxiu de les butlletes editades per la Pasqua Florida a Sant Julià de Vilatorta des de 1997.

- Publicacions: recull de publicacions disponibles sobre les Caramelles del Roser.

- Bibliografia: referència bibliogràfica sobre les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta (pdf).

- Videos Youtube: videos d'actuacions i reportatges (canal de Youtube).

- Videos: videos d'actuacions i reportatges (web).

En aquest apartat hi podreu trobar les dades de l'Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, i els noms de les persones i entitats que fan possible la nostra tradició.

- Associació: referència a l'entitat que dona personalitat jurídica a les Caramelles del Roser i els seus estatuts.

- Caramellaires: llistat de totes les persones que han format part de les Caramelles del Roser des de 1975

- Agraïments: persones, comerços i entitats del poble als qui reconeixem la seva participació a les Caramelles del Roser.

En aquest apartat hi podreu trobar les notícies que anem afegint al nostre blog i també un recull de les que hem trobat a la premsa.

- Notícies: noticies generades per l'entitat en format blog.

- Recull de premsa: enllaços a les principals referències de la premsa a la nostra entitat o a les nostres activitats.

Subcategories