perfilcaramellairespetit

Aquesta web utilita cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat.

Accepto

C r e u   d e   S a n t   J o r d i   2 0 1 6.   E l e m e n t   f e s t i u   p a t r i m o n i a l   d ' i n t e r è s   n a c i o n a l  2 0 1 5.

Dels orígens a l'actualitat

Els Goigs del Roser

El cant dels Goigs del Roser va ser l’origen i és encara avui dia el centre neuràlgic de la nostra festa. El text dels Goigs, transmès per tradició oral, coincideix literalment amb el del manuscrit 854, fols.113 i manuscrit 854, fols.114del segle XV, conservat a la Biblioteca de Catalunya, que és el document més antic dels Goigs del Roser. 

La tonada que es canta a Sant Julià és autòctona i té una estructura propera al primer mode medieval.

             

Goigs del Roser 2 

Les Caramelles del Roser

Les caramelles són una festa  viva, arrelada i estesa arreu de Catalunya i constitueixen un dels trets identitaris del costumari català.

A Sant Julià de Vilatorta les caramelles s’originaren en el si de la Confraria del Roser, fundada al nostre poble el 1590 i segellada per la butlla fundacional datada el 23 de febrer de 1592 que es conserva a l’Arxiu de Vic.

D’aleshores ençà, any rere any sense interrupció, s’ha anat practicant aquesta tradició i ha esdevingut una de les festes principals del nostre calendari.

       

 caramelles4