perfilcaramellairespetit

Aquesta web utilita cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat.

Accepto

Dels orígens a l'actualitat

El cant dels Goigs del Roser va ser l’origen i és encara avui dia el centre neuràlgic de la nostra festa. El text dels Goigs, transmès per tradició oral, coincideix literalment amb el del manuscrit 854, fols.113 i manuscrit 854, fols.114del segle XV, conservat a la Biblioteca de Catalunya, que és el document més antic dels Goigs del Roser. 

La tonada que es canta a Sant Julià és autòctona i té una estructura propera al primer mode medieval. 

             

Goigs del Roser 2 

Homenatge a en Santi Riera i Subirachs a Montserrat

El passat estiu, dins de les trobades d'animadors de cant per a la liturgia que es celebren cada any a Montserrat, es va celebrar un homenatge a en Santi Riera i Subirachs, nat el 26 d'octubre de 1935 i traspassat el passat 11 de març de 2018.

Per a la celebració de l'homenatge es va elaborar un llibret de canços propies, harmonitzades i/o arrenjades per en Santí Riera  i que es pot consultar i baixar clicant aquí.

benvingudamonestir

 

Les caramelles són una festa  viva, arrelada i estesa arreu de Catalunya i constitueixen un dels trets identitaris del costumari català.

A Sant Julià de Vilatorta les caramelles s’originaren en el si de la Confraria del Roser, fundada al nostre poble el 1590 i segellada per la butlla fundacional datada el 23 de febrer de 1592 que es conserva a l’Arxiu de Vic.

D’aleshores ençà, any rere any sense interrupció, s’ha anat practicant aquesta tradició i ha esdevingut una de les festes principals del nostre calendari. 

       

 caramelles4

Carta de comiat per en Santi Riera

emesa per la Associació Caramelles del Roser amb motiu del seu decès 

“La música és una part essencial de la formació de la sensibilitat de lespersones”, ens deies, Santi. D’aquesta manera ha estat com duranttots aquests anys has transmès la passió per la música a les Caramellesdel Roser.

Sempre buscant la perfecció i amb el teu posat elegant, ens hasdonat entrada a centenars de peces musicals. Tot això amb la millorde les actituds: perseverança i amabilitat. Per aquest motiu ets i seràsun referent de les Caramelles del Roser, com a director musical icompositor, però sobretot, com a persona.

Sempre has estat molt amic dels teus amics i un conversadorincansable. Converses que es donaven tant en excursions amb “Elscaminadors” com en els esmorzars a Puig-l’agulla, entre altres.

Activista cultural i polític, has demostrat un grau d’implicació,compromís i estima vers el teu país i poble. Has esdevingut aixípatrimoni de Sant Julià de Vilatorta i, sobretot, de les Caramelles delRoser.

No podrem agrair-te prou tot el què has fet per l’entitat i la paciènciaque has tingut. Tampoc podrem oblidar les anècdotes, tonades i totesles cançons que ens has ensenyat. El teu nom ressonarà encadascuna de les caramelles.

Et trobarem molt a faltar.

Moltes gràcies per tot,

Associació Caramelles del Roser

Sant Julià de Vilatorta. 13 de març de 2018. 

             

 MG 8693

Declaració de condol per la mort de Santi Riera i Subirachs

emesa per l'Excelentissim Ajuntamnet de Sant Jlià de Vilatorta

En data d’avui ha mort Santi Riera Subirachs, insígnia d’or del municipi. Tota una vida dedicada a l’ensenyament de la música, amb una basta contribució al patrimoni musical del poble i amb una llarga vinculació amb les Caramelles del Roser.

Santi Riera i Subirachs va néixer a Sant Julià de Vilatorta el 26 d’octubre de 1935. Cursà els seus primers estudis musicals a l’Acadèmia Santa Cecília de Vic i es llicencià en musicologia a l’Acadèmia de Roma. Cursà estudis en composició i contrabaix al Hochschul-Institut für Musik, Trossingen, Alemanya, entre els anys 1964 i 1968.

Va ser director de l’Escola Municipal de Música de Vic del 1968 al 1970. Professor de Llenguatge Musical al Conservatori Municipal de Música de Manresa del 1982 al 1988. També fou director d’aquest Conservatori entre el 1986 i 1988. Del 1988 al 2003 fou professor de Llenguatge Musical i Cap d’Estudis de Música de Vic.

També va ser cofundador i professor als cursos de l’Escola de Pedagogia Musical (1970-2002), i Director Pedagògic de l’Escola de Pedagogia Musical entre els anys 1992 al 2002. 

             

 MG 8693

Dins l’Escola de Pedagogia Musical, encapçalada pel director de l’Escolania de Montserrat, el pare Irineu Segarra, va editar llibres sobre pedagogia musical, tant en teoria i investigació com en materials pràctics per utilitzar a les escoles i conservatoris.

Santi Riera ha destacat com autor de diversos llibres:

“Música per a l’Educació Primària” (6 vol.)

“Llenguatge musical grau elemental” (5 vol.)

“Repertoris de Llenguatge Musical” (4 vol.)

Coautor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta” editat en motiu del quart centenari.

Autor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en el context del fet caramellaire dels països catalans”. Editat en motiu dels 425 anys de les nostres caramelles.

Per a les Caramelles del Roser ha compost una desena de peces com ara l’Himne dels caramellaires, la Cançó del terrisser, o Sant Llorenç del Munt (totes amb lletra d’Anton Carrera). També ha harmonitzat una dotzena de peces de caramelles d’autors locals, sobretot del mestre Manel Balasch.

Santi Riera és l’autor musical de la coneguda cançó, popularitzada pels moviments excursionistes de Catalunya, “Pujarem dalt dels cims”, amb lletra de Martí Sunyol.

Per això aquest Ple municipal ACORDA:

Primer.- Expressar públicament el condol de l’Ajuntament i de la població de Sant Julià de Vilatorta i declarar dos dies de dol al municipi durant els quals es suspèn qualsevol tipus d’acte públic o institucional. Les banderes de l’edifici de l’Ajuntament onejaran a mig pal amb el crespó negre.  

Segon.- Fem palès a la família, a tots els amics i coneguts, a tot el poble de Sant Julià de Vilatorta i a tot el país, el nostre condol per la pèrdua del nostre il·lustre vilatortí.

Sant Julià de Vilatorta, 11 de març de 2018 

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
 
En data 12 d'abril de 2016, el Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a la 
CreudeSantJordi
Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta
Per promoure la memòria i l’activitat d’una festa osonenca que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590. Les Caramelles del Roser tenen característiques singulars, com la indumentària o el cant dels Goigs del Roser. En el tombant dels segles XIX al XX van atreure l’atenció de reconeguts folkloristes. Actualment, la seva colla caramellaire té un dels repertoris més amplis del país, des de festeigs fins a cants religiosos, i també les corrandes de temàtica política i social.
Lliurament de la Creu de Sant Jordi a les Caramelles del Roser
L’acte de lliurament dels guardons se celebrarà el proper dimarts 26 d'abril a les 7 de la tarda, al Palau de la Generalitat. Si voleu seguir l'esdeveniment per televisió ho podeu fer en directe a través del 324.  

 

Dilluns, 30 de març, a les 8 del vespre, a l’Aula de Cultura

  • Presentació dels actes de commemoració dels 425 anys de les Caramelles del Roser
  • Inauguració de l’exposició d’obres de temàtica caramellaire 
 

Programa-llibret del 425 aniversari.

Clicar aquí per consultar el programa-llibret i coneixer millor el mon caramellaire propi de les Caramelles del Roser i de Sant Julià de Vilatorta, en el seu 524 aniversari. 

LOGO425

Diumenge, 5 d’abril, diada de Pasqua

  • Diada de Pasqua amb les Caramelles del Roser
 

Divendres, 10 d’abril, a 2/4 de 12 de la nit a la zona esportiva

  • Concert de celebració dels 425 anys de les Caramelles del Roser amb La Troba Kung-Fu
 

Dissabte, 11 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, al Saló Catalunya

  • Projecció del vídeo: “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta”, de Xevi Pona i Anton Carrera
  • Conferència: "Les tradicions, signes d'identitat d'un país" a càrrec d'Antoni Dalmau
 

Diumenge, 12 d’abril

  • Diada de celebració dels 425 anys de les Caramelles del Roser.