CreudeSantJordi      Logo Element festiu patrimonial d'interès nacional 600x160      LOGO425

Aquesta web utilita cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat.

Accepto

Notícies

20230405 191707 resizedIMG 8503El passat diumenge 9 d'abril de 2023 ha tingut lloc el passant de les Caramelles del Roser amb un notable èxit de públic. Aquest any s'ha consolidat la participació de les caramelles infantils amb qui hem compartit una part del passant i el concert davant de l'Ajuntament a migdia. La celebració ha acabat amb el concert a l'església de Sant Julià, on ens ha acompanyat la coral Cants i Rialles.

Agraïm com cada any la mona de Pasqua que cada any ens ofereix la Pastisseria Crosandra com a col·laboració amb les Caramelles del Roser. La d'aquest any és un espectacular contrabaix de xocolata. La mona de pa de pessic que sortegem durant l'Aplec del proper diumenge, i les coques i la xocolata que vam esmorzar els caramellaires el passat diumenge de Pasqua també són gentilesa de la Pastisseria Crosandra.

CCO poster caramelles lowEl proper diumenge 2 d'abril de 2023, a les 11.00, l'Ajuntament inaugura la Casa de les Caramelles, el centre d'interpretació on podran trobar-se els elements de les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta durant tot l'any i referències al fenomen caramellaire a altres pobles de Catalunya. Aquest centre estarà ubicat a ca l'Anglada.

A les 10.55 sortirà el passant de caramelles de la plaça de l'U d'octubre i accedirà a la plaça Major pel carrer el Pont. Un cop davant de ca l'Anglada, el passant s'aturarà i els caramellaires capdavanters, el cistellaire i el porta estendart accediran a l'interior de l'exposició per lliurar els bordons, la cistella i l'estendart que a partir d'ara s'ubicaran permanentment a la Casa de les Caramelles esperant sortir al carrer els dies de Pasqua i de l'Aplec.

Un cop fet aquest lliurament solemne, hi haurà els parlaments del president de les Caramelles del Roser, de la regidora de Cultura i de l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, i el cor de caramelles interpretarà una peça per tancar l'acte.

A partir d'aquest moment i durant la resta del dia, la Casa de les Caramelles estarà oberta fins a les 14.00 i de les 17.00 i les 20.00.

Caramelles 23Ja està tot enllestit per a la Pasqua Florida d'enguany. Com heu pogut llegir a l'anterior notícia, aquest any estrenem la caramella Tardor de llevant, a ritme de sardana i vals, obra d'en Jordi Sitges amb lletra de l'Anton Carrera.

Volem destacar també l'estrena del nou cartell commemoratiu, dissenyat per en Xevi Pona, un cartell de desprèn molta llum i mostra elements instrumentals i de vestimenta caramellaire que evoquen la Pasqua de Sant Julià, amb la rosa que és fil conductor de la nostra tradició. Durant la cantada de Pasqua, i també durant l'Aplec caramellaire, tindreu l'oportunitat d'aconseguir-ne la reproducció en forma de butlleta amb la lletra de la nova caramella al revers.

El passant de Caramelles es farà diumenge 9 d'abril, entre les 9.00 i les 12.00 del matí, i seguirà el següent itinerari: pl. de l'U d'octubre, c. de la Mercè, av. Sant Llorenç, carrer de Jesús, c. del Perer, c. de n'Anna Xica, c. del Montseny, c. de Jesús, pl. major, c. del Pont, c. del Rector Roca, av.  de Nostra Senyora de Montserrat, c. de la Font, av. Sant Jordi, av. de Nostra Senyora de Montserrat, c. de Nuria, pl. de Catalunya, c. de Balmes, c. Sant Roc, pl. de l'U d'octubre.

A les 12 del matí farem una actuació conjunta amb les Caramelles Infantils davant de l'Ajuntament i tot seguit farem la fotografia de grup i una petita pausa. La diada continuarà a l'Església Parroquial on, en finalitzar la missa, cantarem els Goigs del Roser i la resta del repertori d'enguany.

Cal tenir en compte que aquest any la missa és a les 12.30, és a dir, mitja hora més tard del que era habitual, i per tant la diada acabarà en sortir de missa, on sortejarem la mona de Pasqua gentilesa de la pastisseria Crosandra entre les persones que hagin adquirit les butlletes commemoratives durant la jornada. Per tant, la comitiva es dissoldrà en aquest punt i no tornarem fins a l'Ajuntament com havíem fet els darrers anys sinó que aquesta actuació quedarà concentrada a les 12.00, abans de l'aturada.

Us desitgem una bona Pasqua!

 

20230303 212932Aquest any estrenem la caramella Tardor de llevant, composada per en Jordi Sitjes, músic, intèrpret de tible i acordió i caramellaire veterà. La peça consta de tres parts, de les quals la primera i la tercera tenen ritme de sardana sobre compàs de quatre i la del mig és a ritme de vals. Pel que fa a la lletra, la peça integra dos poemes de l'Anton Carrera, "Tardor del bosc", del poemari "Les gestes essencials" (1979), i "Llevant", del poemari "Nívia" (1981).

El passat divendres 3 de març de 2023, ens va visitar l'Anton Carrera i ens va explicar el significat dels dos poemes, que tenen per tema el pas del temps. L'Anton va manifestar-se molt satisfet que els seus poemes hàgin esdevingut lletres de cançó, que d'acord amb la seva opinió és un dels màxims honors a què pot aspirar un poeta.

Disposem de la lletra i la partitura d'aquesta cançó en aquest enllaç.

IMG 20230113 211351baixaIMG 20230113 211150baixaEl passat 13 de gener ens va visitar en Jofre Bardolet a l'assaig que fem regularment cada divendres. Durant tres temporades, en Jofre va dirigir el cor de caramelles i va aportar dues peces noves la nostre repertori; el seu pas per les Caramelles del Roser ha deixat un molt bon record, per la seva qualitat musical i humana. Aquest divendres vam aprofitar l'ocasió per oferir-li un record d'aquesta temporada, consistent en un àlbum desplegable creat manualment amb tècnica d'scrapbook amb imatges i miniatures dels cartells commemoratius i de les partitures de les peces que va compondre.

Igualment, vam pensar que aquest era un bon moment per agraïr a en Manel Marsó la seva constància com a director titular del cor al llarg dels anys, i per això li vam fer un altre àlbim amb imatges del seu extens recorregut, i de la seva vinculació familiar a l'entitat, que es remunta almenys fins als anys 40 del segle passat.

EsglesiaStjuCom cada any, la nit de Nadal s'interpretarà l'ofici Iesu salvator, del compositor vilatortí Ramon Victori, a l'església parroquial de Sant Julià de Vilatorta durant la Missa del Gall. Es tracta d'una peça musical en llatí, a dues veus i orquestra, que s'interpreta en aquesta data des de fa més de trenta anys, amb acompanyament d'harmònium, una tradició que està recollida al Mapa del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Anteriorment, era interpretada en dies de gran festa per dos membres de la Orquestra de Sant Julià, acompanyats per sis instruments, i actualment també s'interpreta durant l'Ofici Solemne de la celebració de Sant Julià, patró del poble.

Enguany, amb la voluntat de continuar mantenint viu aquest patrimoni vilatortí, convoquem dos assaigs, els dies 16 i 23 de desembre, a les 21.00 a la mateixa església parroquial de Sant Julià, oberts a totes les persones interessades, homes o dones. Els assaigs estaran dirigits per en Manel Marsó, director del cor de les Caramelles del Roser, i acompanyats a l'harmònium per en David Rodríguez.

La participació als assaigs no implica el compromís d’assistir a la interpretació durant la Missa del Gall ni a l'ofici de celebració de Sant Julià, ja que l'objectiu fonamental és difondre el coneixement de la peça, si bé també fem una crida a participar en aquestes interpretacions.

SebastiaBardoletTal com teníem previst, el proper divendres 4 de novembre vam començar els assaigs de caramelles, que aquesta temporada seran com de costum cada divendres de 21.00 a 22.30. Comencem la temporada una trentena de cantaires actius, incloent tres noves incorporacions que contribueixen a rejovenir el cor de caramelles.
 
Aquesta temporada arriba també amb la novetat que en Sebastià Bardolet s'incorpora a la direcció conjuntament amb en Manel Marsó, director titular del cor de caramelles.
 
El calendari previst és el següent:
  • Assaigs de caramelles: del 4/11/22 al 16/12/2022 i del 13/1/2023 al 7/4/2023
  • Diumenge de Pasqua: 9/4/2023
  • Aplec caramellaire: 16/4/2023
  • Assemblea General i dinar de comiat: pendent de confirmació.
Les Caramelles del Roser també participem en aquestes activitats del poble:
  • Interpretació de l'ofici "Iesu salvator", de Ramon Victori, a la Missa del Gall (nit de Nadal) i a l'ofici solemne de celebració de Sant Julià (8/1/2023).
  • Interpretació de la peça "Stabat mater", de Ramon Victori, durant la processó Mont-i-calvari (7/4/2023).