Actualitat
- Detalls
- Vist: 264
Dissabte 25 de maig vam fer la reunió ordinària de l'Assemblea General al restaurant el Drac de Sant Jordi, de Sant Julià de Vilatorta. Vam valorar una temporada molt especial, en què hem viatjat a la Catalunya nord i hem rebut un Premi de la Federació de Cors de Clavé, a més de les actuacions habituals de Pasqua i de l'Aplec Caramellaire de Sant Julià. Ha estat també una temporada de noves i joves incorporacions al cor de caramelles, i de canvis a la Junta, amb la incorporació de les representants dels músics i dels cistellaires. I també un any que recordarem pel color dels nous bordons infantils, que van celebrar especialment els més petits.
Un cop acabada la reunió, vam celebrar el dinar de cloenda de la temporada, un àpat que va satisfer tothom per la seva qualitat i pel bon ambient i l'alegria general, amb la sensació de la feina ben feta i el record de les bones estones passades.
Queda pendent tot de deures d'estiu, entre ells la migració d'aquest web on esteu llegint i el projecte de restauració dels bordons d'adults. A reveure!
- Detalls
- Vist: 266
Les Caramelles del Roser vam ser convidats al concert que organitzaven la Federació de Cors de Clavé de la Catalunya Nord i el Casal del Conflent el dia 20 de maig de 2024 a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà (Prada de Conflent) en el context dels actes de celebració del bicentenari del naixement d'Anselm Clavé. Aquest concert s'emmarcava dins el programa d'activitats que van tenir lloc entre el 19 i el 20 de maig a Prada de Conflent.
D'acord amb el programa previst per aquell dia, l'expedició de les Caramelles del Roser va sortir de Sant Julià puntualment a les 7.00 i vam arribar a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà a les 10.00 del matí, acompanyats del senyor Mia Molist, regidor de cultura de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Allà ens va rebre el senyor Lluís Puig i Gordi (responsable d'acció cultural del Consell de la República) i el prior de l'Abadia, que ens va obrir les portes i ens va fer una breu explicació de la seva història i valor aquitectònic. A les 11.00 del matí va començar una missa i, acabada aquesta, les paraules de presentació del senyor Lluís Puig van donar lloc a l'entrada de les Caramelles del Roser, cantant els Goigs del Roser. Aquesta entrada va ser l'inici del concert de les Caramelles del Roser seguit de l'actuació de la Societat Coral La Lira de Sant Cugat.
Al finalitzar l'acte, ens vam retrobar tots els cantaires i l'organització a l'antiga sala del firal de Prada de Conflent per gaudir del dinar de germanor amb els parlaments finals i el lliurament de regals de les colles a l'organització.
- Detalls
- Vist: 246
Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta hem rebut el Premi Caramelles (jurat) dels VI Premis Josep Anselm Clavé 2023 del Cant Coral a Catalunya, organitzats per la Federació de Cors de Clavé. La cerimònia del lliurament dels Premis tindrà lloc el divendres 17 de maig, a les 18.30 a l'espai El Celler del Cava Centre de Sant Sadurní d'Anoia.
Els Premis Josep Anselm Clavé es convoquen anualment amb l’objectiu de difondre i promocionar els millors treballs del panorama de la música coral a Catalunya. Els premis, amb vocació nacional i transversal, són de nominació popular la major part i els atorga un jurat format per diversos professionals vinculats al món coral i a la cultura popular.
Les Caramelles del Roser agraïm aquest reconeixement a la Federació de Cors de Clavé i el dediquem a totes les persones que, any rere any, participen i fan possible aquesta tradició que projecta el nostre poble a Catalunya i al món.
- Detalls
- Vist: 421
Un any més, la pastisseria Crosandra col·labora amb les Caramelles del Roser donant-los visibilitat i suport. Cada any, la Crosandra ens obsequia amb les coques i la xocolata que esmorzem abans de començar el tomb del dia de Pasqua i ens regala dues mones que sortegem el dia de Pasqua i el dia de l'Aplec entre les persones que col·laboren amb donatius a les caramelles.
La més remarcable és la mona de xocolata que sortegem per la Pasqua, que és una autèntica obra d'art de xocolata, cada any fruit d'una nova idea sorprenent. Aquest any és la figura d'un caramellaire que té tots els detalls: la podeu anar a veure a la mateixa pastisseria.
Més enllà de l'ajut econòmic que representa, la presència de la mona a la pastisseria és part de l'ambient tan especial de la Pasqua al nostre poble, i fa caliu i ganes de caramelles. Moltes gràcies de tot cor!
- Detalls
- Vist: 534
Les caramelles hem recuperat darrerament l'ús dels vells bordons infantils que hi havia al nostre local. Aquests bordons els havia portat la canalla que acompanyava les caramelles en el passat, i solien anar engalanats amb flors i cintes de molts colors.
Amb intenció renovada, ara fa dos anys se'ns va acudir que els poguéssin portar les Caramelles Infantils, i l'any passat fins i tot els vam engalanar de nou per que féssin més goig.
Aquest any, finalment, hem fet el pas d'encarregar vint bordons nous amb el propòsit que els puguin lluïr tots els infants que formen les caramelles infantils durant el tram de passant que compartirem a la Pasqua i al concert de l'Aplec. Per fer-ho, hem comptat amb un ajut econòmic de la Farmàcia Comas i també amb la col·laboració de Pintures Solà, que ha fet la seva feina desinteressadament. A tots dos els donem les gràcies per la seva aportació que ha fet realitat el nostre projecte.
Els nous bordons tenen el mateix disseny de tornejat que els bordons que poten els caramellaires que encapçalen cadascuna de les fileres, que són els bordons més antics que tenim, Aquest tornejat estarà decorat amb pa d'or, i la resta del bordó conservarà el color fosc característic però no serà pintat com els actuals sinó tenyit fosc i envernissat, de forma que es veuran les vetes de la fusta. Aquests nous bordons tenen un aspecte molt cuidat i han estat també la prova per restaurar els bordons del cor adult de caramelles de cara a la temporada vinent.
- Detalls
- Vist: 564
- Detalls
- Vist: 658
Ahir 21 de desembre, a la matinada, ens va deixar l'Anton Carrera, poeta i pintor vilatortí molt conegut i estimat a Sant Julià de Vilatorta. Les Caramelles del Roser sentim molt especialment aquesta pèrdua sobtada per la important participació que l'Anton ha tingut en la nostra entitat. L'Anton és autor de de la lletra de 21 de les 50 caramelles del nostre repertori, i assistia puntualment a totes les nostres actuacions, sortides i actes de germanor. Solia acudir també als darrers assaigs abans de Pasqua per sentir com sonava la nova peça, especialment quan n'havia escrit la lletra. Llavors, amb la seva inherent vocació de mestre, ens regalava el comentari sobre el significat i la intenció de les seves paraules -sovint paraules que portavem mesos cantant sense saber-ne ben bé el significat!-.
És molt difícil escriure per a algú com l'Anton, mestre de la paraula. Amb el seu permís tàcit, ens atrevirem a manllevar alguns dels seus versos sense necessitat de rebuscar en la teva extensa obra, ja que els caramellaires tenim la sort de portar-los dins del cor, on no ocupen prestatgeries ni gigabites.
Al poema que has deixat per al calendari vilatortí de 2024, hi dius "Esclaus del temps, tots els humans sofrim l'extrema crueltat de caducar", fent palesos el teu profund respecte i acceptació del fet de la mort. Com dius a "La cançó del bell indret", molts et recordarem "vivint a poc a poc" en les teves passejades pels volts de Sant Julià amb el teu germà Miquel i el teu cosí Pere, i en les tertúlies a la teva taula rodona de can Cuca; i sabem que has "mort sense pressa", i que ho has sabut encaixar amb esportivitat malgrat segur que no haguessis rebutjat estar un temps més entre nosaltres.
També re-aprofitem els teus versos que l'enyorat Josep Fiter va pronunciar en motiu de la pèrdua d'en Sant Riera "Hem tingut mirament per la terra dels avis, per aquells que van ser molt abans que cap altres habitants d'aquest lloc on som ara nosaltres; els seus fets ens han fet mes humils i més savis", i et diem que poques persones ens hauran fet més savis del que tu ens has fet.
Has marxat, però ens has deixat feina: la teva vintidosena caramella. En aquesta lletra reivindiques l'estrena de noves caramelles, aquell "d'any en any, un nou afany" que ja ens ressonava de "Bordó florit"; i ara ho rebles "¿Què fariem si no fossin les estrenes de cada any?" Doncs aquesta anirà per a tu, la nostra "Raó de ser".