perfilcaramellairespetit

Aquesta web utilita cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat.

Accepto

Dels orígens a l'actualitat

Obituari de l’Associació Caramelles del Roser amb motiu del decés del nostre confrare Miquel Carrera Busquets.

( 26-12-1944 / 03-06-2020 ).

En aquests temps difícils que ens ha tocat viure ens ha deixat de forma sobtada un altre estimat confrare, en Miquel Carrera i Busquets. En Miquel, vilatortí de naixement, va ser membre de les Caramelles del Roser durant els darrers dotze anys i fins a la seva mort. En els darrers deu anys va ser membre de la junta  i tresorer de l'entitat. Ja de petit acompanyava al seu avi, juntament amb el seu germà Anton, a la cantada caramellaire de cada diumenge de Pasqua. Mes endavant la vida el va allunyar del món caramellaire, fins que el 2008 es va reincorporar a la confraria com a tenor.

En Miquel va ser un bon confrare, amic i cantaire que amb la seva veu, juntament amb la dels seus companys, donava el so característic de les Caramelles del Roser, un so que ha quedat, des d’ara, sense la seva participació. A mesura que la vida passa i especialment en els moments dolorosos, ens adonem de la importància de les persones que tiren endavant els compromisos col·lectius sense afany de lucre, amb generositat, constància i dedicació.

Res millor per recordar a en Miquel, que repetir aquí el poema que, amb motiu del seu decés i en homenatge seu, li ha escrit el seu germà Anton Carrera:

Paraules per a en Miquel
el meu germà 
En plenitud,
de sobte,
t'ha arribat l'hora de plegar.
El teu darrer passeig
ha tancat  el cercle
dels bells indrets
que estimaves tant:
els teus indrets
que són també els nostres.
 
El sol anava a la posta
i s'enduia el teu jornal.
Ho comentàvem sovint
tot passejant:
més val que la mort sigui
tot d'una,
imprevisible.
Així ha estat la teva.
 

Anton Carrera Busquets-

Sant Julià de Vilatorta, 4 de juny de 2020.

Miquel, et recordarem sempre. Descansa en pau.

        

Miquel Carrera

Obituari de l’Associació Caramelles del Roser amb motiu del decés del seu President Josep Fiter Vila.

( 11-11-1957 / 24-02-2020 ).

En Josep va posar, en tot el que va fer, una actitud extrema, perfectament deliberada i voluntariosa. Aquesta ha estat la raó principal del seu èxit com a President de les Caramelles del Roser.A més a més, aquell seu entusiasme s’encomanava a tots els altres confrares sense excepció.

Ha culminat l’obra d’ordenació i catalogació del llegat caramellaire que el seu antecessor en el càrrec, l’estimat i enyorat Santi Riera, havia emprès i gairebé enllestit.

Amb en Josep s’ha endreçat el local que alberga l’enorme embalum que comporta un grup nombrós com és el de les Caramelles del Roser: capes, barrets, bordons, instruments musicals, arxiu de lletres i de músiques de cançons, senyeres, banderins, llibres, diplomes, trofeus, recordatoris, fotografies, pintures, retalls de premsa, és a dir, totes aquelles coses emblemàtiques que els confrares estimen tant.

I, més enllà de tot plegat, la veu d’en Josep que, amb la resta de veus dels seus companys, donava el so característic de les Caramelles del Roser, un so que ha quedat, des d’ara, sense la seva participació.

A mesura que la vida passa i especialment en moments tan dolorosos com el d’ara mateix, ens adonem de la importància de les persones que, amb la seva generositat i constància, han tirat endavant els compromisos col·lectius, sense afany de lucre i amb una entrega total.

Tots plegats formem part d’una cultura mil·lenària que s’esforça per continuar existint, que lluita contra la mala fe d’aquells que la voldrien extingida. En Josep n’era conscient d’això i va dedicar tota l’empenta de que era capaç a mantenir encesa la flama de la nostra continuïtat com a poble. Es tracta d’aquella generositat que no fa gaire us deia.

Una cançó finida, 

una força finada,

una veu emmudida,

una vida estroncada.

Josep et recordarem sempre. Descansa en pau.

AntonCarrera Busquets en nom de l’Associació.

Sant Julià de Vilatorta, 27 de febrer de 2020

             

Josep Fiter 2

Declaració de condol per la mort de Josep Fiter Vila

emesa per l'Excelentissim Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta

Josep Fiter Vila, president de les Caramelles del Roser, va morir sobtadament dilluns passat dia 24 de febrer durant una sortida amb bicicleta. Josep Fiter, que tenia 62 anys, era president des de l’any 2015 quan va rellevar Santi Riera en el càrrec. Aquest dijous dia 27 s'han celebrat les exèquies, a les 10 del matí, a l’església parroquial de Sant Julià de Vilatorta. 

Enamorat del poble i de l’esport, havia jugat molts anys en diverses categories del Club de Futbol Sant Julià, a més de ser membre del col·lectiu Relleu i d’altres iniciatives culturals de la vida social del poble.

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, que ha tingut ocasió de compartir projectes i il·lusions amb ell, expressa el condol més sincer a la família i li fa arribar tot el suport en aquests moments tan difícils i mostra la seva solidaritat a l’entitat que ha presidit amb gran estima. Les persones que fan possible la revista Vilatorta comparteixen el mateix dolor i acompanyen en el sentiment a la família i especialment al seu fill Carles, company i membre del Consell de Redacció de la revista.

Sant Julià de Vilatorta,  dimecres 26 de febrer de 2020. 

             

Josep Fiter

Carta de comiat per en Santi Riera

emesa per la Associació Caramelles del Roser amb motiu del seu decès 

“La música és una part essencial de la formació de la sensibilitat de lespersones”, ens deies, Santi. D’aquesta manera ha estat com durant tots aquests anys has transmès la passió per la música a les Caramelles  del Roser.

Sempre buscant la perfecció i amb el teu posat elegant, ens has donat entrada a centenars de peces musicals. Tot això amb la millor de les actituds: perseverança i amabilitat. Per aquest motiu ets i seràs un referent de les Caramelles del Roser, com a director musical i compositor, però sobretot, com a persona.

Sempre has estat molt amic dels teus amics i un conversador incansable. Converses que es donaven tant en excursions amb “Els caminadors” com en els esmorzars a Puig-l’agulla, entre altres.

Activista cultural i polític, has demostrat un grau d’implicació, compromís i estima vers el teu país i poble. Has esdevingut així patrimoni de Sant Julià de Vilatorta i, sobretot, de les Caramelles del Roser.

No podrem agrair-te prou tot el què has fet per l’entitat i la paciència que has tingut. Tampoc podrem oblidar les anècdotes, tonades i totes les cançons que ens has ensenyat. El teu nom ressonarà en cadascuna de les caramelles.

Et trobarem molt a faltar.

Moltes gràcies per tot,

Associació Caramelles del Roser

Sant Julià de Vilatorta. 13 de març de 2018. 

             

 MG 8693

Declaració de condol per la mort de Santi Riera i Subirachs

emesa per l'Excelentissim Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta

En data d’avui ha mort Santi Riera Subirachs, insígnia d’or del municipi. Tota una vida dedicada a l’ensenyament de la música, amb una basta contribució al patrimoni musical del poble i amb una llarga vinculació amb les Caramelles del Roser.

Santi Riera i Subirachs va néixer a Sant Julià de Vilatorta el 26 d’octubre de 1935. Cursà els seus primers estudis musicals a l’Acadèmia Santa Cecília de Vic i es llicencià en musicologia a l’Acadèmia de Roma. Cursà estudis en composició i contrabaix al Hochschul-Institut für Musik, Trossingen, Alemanya, entre els anys 1964 i 1968.

Va ser director de l’Escola Municipal de Música de Vic del 1968 al 1970. Professor de Llenguatge Musical al Conservatori Municipal de Música de Manresa del 1982 al 1988. També fou director d’aquest Conservatori entre el 1986 i 1988. Del 1988 al 2003 fou professor de Llenguatge Musical i Cap d’Estudis de Música de Vic.

També va ser cofundador i professor als cursos de l’Escola de Pedagogia Musical (1970-2002), i Director Pedagògic de l’Escola de Pedagogia Musical entre els anys 1992 al 2002. 

             

 MG 8693

Dins l’Escola de Pedagogia Musical, encapçalada pel director de l’Escolania de Montserrat, el pare Irineu Segarra, va editar llibres sobre pedagogia musical, tant en teoria i investigació com en materials pràctics per utilitzar a les escoles i conservatoris.

Santi Riera ha destacat com autor de diversos llibres:

“Música per a l’Educació Primària” (6 vol.)

“Llenguatge musical grau elemental” (5 vol.)

“Repertoris de Llenguatge Musical” (4 vol.)

Coautor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta” editat en motiu del quart centenari.

Autor del llibre “Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en el context del fet caramellaire dels països catalans”. Editat en motiu dels 425 anys de les nostres caramelles.

Per a les Caramelles del Roser ha compost una desena de peces com ara l’Himne dels caramellaires, la Cançó del terrisser, o Sant Llorenç del Munt (totes amb lletra d’Anton Carrera). També ha harmonitzat una dotzena de peces de caramelles d’autors locals, sobretot del mestre Manel Balasch.

Santi Riera és l’autor musical de la coneguda cançó, popularitzada pels moviments excursionistes de Catalunya, “Pujarem dalt dels cims”, amb lletra de Martí Sunyol.

Per això aquest Ple municipal ACORDA:

Primer.- Expressar públicament el condol de l’Ajuntament i de la població de Sant Julià de Vilatorta i declarar dos dies de dol al municipi durant els quals es suspèn qualsevol tipus d’acte públic o institucional. Les banderes de l’edifici de l’Ajuntament onejaran a mig pal amb el crespó negre.  

Segon.- Fem palès a la família, a tots els amics i coneguts, a tot el poble de Sant Julià de Vilatorta i a tot el país, el nostre condol per la pèrdua del nostre il·lustre vilatortí.

Sant Julià de Vilatorta, 11 de març de 2018 

El cant dels Goigs del Roser va ser l’origen i és encara avui dia el centre neuràlgic de la nostra festa. El text dels Goigs, transmès per tradició oral, coincideix literalment amb el del manuscrit 854, fols.113 i manuscrit 854, fols.114del segle XV, conservat a la Biblioteca de Catalunya, que és el document més antic dels Goigs del Roser. 

La tonada que es canta a Sant Julià és autòctona i té una estructura propera al primer mode medieval. 

             

Goigs del Roser 2 

Homenatge a en Santi Riera i Subirachs a Montserrat

El passat estiu, dins de les trobades d'animadors de cant per a la liturgia que es celebren cada any a Montserrat, es va celebrar un homenatge a en Santi Riera i Subirachs, nat el 26 d'octubre de 1935 i traspassat el passat 11 de març de 2018.

Per a la celebració de l'homenatge es va elaborar un llibret de canços propies, harmonitzades i/o arrenjades per en Santí Riera  i que es pot consultar i baixar clicant aquí.

benvingudamonestir